In deze repertoireavond brengt Rosas drie vroege werken van Anne Teresa De Keersmaeker samen. Verklärte Nacht (1995) is een schaamteloos romantisch liefdesverhaal waarin de contrasterende gevoelens van een man en een vrouw worden ontleed en vertolkt in een expressief duet/trio, geschreven op Schönbergs gelijknamige muziek. De muziek wordt live uitgevoerd door het Ictus ensemble en Brussels Philharmonic.


Met Bartóks strijkkwartet Quartet n°4 waagde De Keersmaeker zich in 1986 voor de eerste keer aan hedendaagse klassieke muziek. In een choreografie met speelse en strijdvaardige accenten puurt ze de dansbaarheid uit Bartóks complexe en gelaagde ritmes en harmonieën. In Die Grosse Fuge (1992) gaat De Keersmaeker op zoek naar een mannelijke vocabularium en dagen de dansers de zwaartekracht uit in een groepswerk dat het ingenieuze contrapunt van Beethoven vertaalt. De drie werken zijn stuk voor stuk choreografische antwoorden op historische partituren, die De Keersmaekers gave voor zowel abstracte als narratieve compositie onthullen.

De muziek wordt bij deze reeks live uitgevoerd. Het Ictus ensemble vertolkt Quartet n° 4 en Die Grosse Fuge, terwijl Brussels Philharmonic Verklärte Nacht brengt onder leiding van Alain Franco.

Programma

Béla Bartók • Quator n°4
Ludwig van Beethoven • Die Grosse Fuge, op. 133
Arnold Schönberg • Verklärte Nacht, op. 4

praktisch

koop tickets