inleiding

Emoties versus spiritualiteit, mens versus God: zijn het tegenstellingen, of net complementaire elementen in een inspirerende dialoog? Vele kunstenaars vinden in deze fundamentele contrasten de kiem voor hun artistieke zoektocht. En is het toeval, of is het omdat hemel en aarde elkaar er lijken aan te raken? Het Hoge Noorden blijkt in elk geval erg vruchtbare grond voor deze zoektocht.

Nog meer contrasten in het programma: tussen symfonische klanken en vocale intensiteit bijvoorbeeld. Of tussen de componisten, allemaal uit onze tijd maar elk met een heel eigen aanpak en visie op componeren. De ene teruggetrokken en individueel (zoals Pärt en Tormis), de andere binnen een collectief van gelijkgestemden (Bjarnason), maar allemaal zonder zich iets aan te trekken van een of ander dictaat van stijl.

De IJslandse Anna Thorvaldsdottir start met een gebed, daarna komt de Estse volksmuziek van Veljo Tormis – geworteld in de aarde van zijn geboorteland. Bjarnason haalt de schotten tussen de muziekgenres weg: met sprekende beelden en sterke emoties creëert hij zijn eigen muzikale wereld – met verve tot leven gebracht door pianist Víkingur Ólafsson. Sandström en Pärt keren terug naar het begin, en halen de hemel weer naar de aarde. Of hoe het allemaal begon: ‘In het begin was het Woord, het Woord was bij God, en het Woord was God’.

Programma

Anna Thorvaldsdottir • Heyr þú oss himnum á (2005)
Veljo Tormis • Ouverture n° 2
Sven-David Sandström
Laudamus te
Daníel Bjarnason • Processions I, II, III (2009)
Arvo Pärt • In Principio I, II, III, IV, V

Playlist

artiesten

Anu Tali

dirigent

"Charismatic, brilliant, energetic” schreef de Herald Tribune over Estse Anu Tali, een van de meest intrigerende dirigenten op het internationale podium van vandaag.

lees de biografie

Bart Van Reyn

Bart Van Reyn is de nieuwe muziekdirecteur van het Vlaams Radiokoor. Als jonge Vlaamse dirigent bouwde Bart een interessant parcours uit in binnen-en buitenland, met een heldere visie op repertoire en grote passie voor het métier.

lees de biografie

Víkingur Ólafsson, piano

solist

Vlaams Radiokoor

ensemble

Het Vlaams Radiokoor werd in 1937 als professioneel kamerkoor opgericht door de toenmalige openbare omroep. Vandaag de dag is het koor een ensemble van uitzonderlijk hoog niveau, dat zowel in binnen- als in buitenland tot de top gerekend wordt.

lees de biografie

praktische info

Tickets

vanaf €31

locatie

concert

Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel | +32 2 641 10 20

ticketshop

> online
www.flagey.be

> telefonisch
+32 2 641 10 20
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)


> ticketshop
Flagey, Heilig Kruisplein, 1050 Brussel
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)

meer van dit