ism Ars Musica

De eerste science-fiction film ooit, dat was Metropolis van filmmaker Fritz Lang. Een megaproductie uit 1927, die niet alleen de duurste en beroemdste Duitse film aller tijden zou worden, maar ook een van de mijlpalen in de filmgeschiedenis: voor de opnames waren maar liefst 36.000 figuranten en 500 miniatuur wolkenkrabbers nodig.

De Argentijnse componist Martin Matalon schreef in 1995 een nieuwe soundtrack voor Metropolis, in opdracht van het IRCAM Parijs. Met de ritmische structuur van de film als kader weeft hij een fijnmazig vlechtwerk tussen beeld en geluid, met als resultaat verrassend kleurrijke muziek, die dicht bij jazz aanleunt.


Het verhaal van Metropolis neemt ons mee naar een futuristische stad waar de bewoners zijn opgedeeld in 'denkers', die boven de grond in luxe leven, en 'werkers', die zwoegen in de mijnen. Een opstand is onvermijdelijk…

Meteen na de première in 1927 werd de film drastisch ingekort, en pas in 2008 dook een bijna complete kopie op in een archief in Argentinië, waarna de Murnau-Stiftung een volledig gerestaureerde versie kon uitbrengen.

Programma

Metropolis (1927)

Film by Fritz Lang
Restored version from the Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung (2010)

Music by Martin Matalón (1995/2007/2010)

met:
Anthony Millet, accordeon
Mats Bergström, gitaar
John Eckhardt, fretless e-bass

praktisch

Bozar

Grote Zaal Henry Le Bœuf
📍 Ravensteinstraat 23 | 1000 Brussel
➡️ zo bereik je Bozar

koop tickets