Laurie Anderson is een van Amerika’s bekendste creatieve pioniers. Haar debuutalbum Big Science uit 1982 was de start van een indrukwekkende carrière in avant-garde muziek, en de inspiratie voor het thema van Ars Musica editie 2022. Laurie Anderson staat samen met Brussels Philharmonic op het podium in Bozar voor dit concert, met twee orkestwerken.


Songs for Amelia Earhart is geïnspireerd door de Amerikaanse pilote Amelia Earhart, die tijdens een historische poging om rond de wereld te vliegen in in 1937 mysterieus verdween. Anderson baseerde zich op het logboek van Earhart, en gebruikt de woorden van de pilote op haar eigen karakteristieke wijze.

Wind direction ? I can see the way the wind is blowing
from the way smoke is rising from the fires.
From the way the clothes are swinging on the lines.
The shadow of my plane on the water.

De duetten tussen Anderson en cellist Kodheli worden verweven met de klank van het orkest, en creëren een unieke klank waarin strijkers en elektronica versmelten.

All the Animals is een experimentele compositie, gebaseerd op Anderson's werk met Artificial Intelligence. De tekst vermengt tekst uit de King James Bible met Anderson’s eigen songteksten.

Ah, the old days! Some nights now Noah dreams he
sees his boat leaving the dock.
It's just another day on the planet Earth.
Only this time it's with an animal friend.

Voor de orkestratie van de strijkers baseerde Rubin Kodheli zich op Quartet for Sol LeWitt, een werk van Anderson gebaseerd op nummers die ze schreef voor de beeldhouwer toen ze zijn student was.

Programma

Songs for Amelia Earhart
All the Animals (opdracht van Ars Musica)