Cffor: Guillaume Connesson

Vandaag de dag blijft Brussels Philharmonic ‘true to its roots’ en brengt het een veelzijdig en divers repertoire. Met nog steeds die duidelijke focus op symfonische muziek van vandaag én morgen: muziekdirecteur Stéphane Denève lanceerde samen met het orkest het nieuwe platform CffOR rond symfonische composities vanaf 2000.

Op 14 september speelt Brussels Philharmonic de wereldpremière van het vioolconcerto « Les horizons perdus » van Guillaume Connesson. Het concerto is opgedragen voor en wordt gespeeld door Renaud Capuçon. Speciaal voor de gelegenheid heeft Connesson ook het werk « Célébration » geschreven voor de hoorns van Brussels Philharmonic. Zij zullen deze miniatuur voor aanvang van het concert spelen tijdens de pop up om 19u50.

14 september: wereldpremière

guillaume connesson • concerto pour violon « Les horizons perdus »

Mijn vioolconcerto is geïnspireerd op ‘Lost Horizon’, de roman van James Hilton uit 1933 (bewerkt voor film door Frank Capra in 1937). In dit boek ontdekken vier reizigers per toeval het Tibetaanse lama-klooster van Shangri-La, een utopische plaats buiten de wereld en buiten de tijd. Het hoofdpersonage is verscheurd tussen zijn verlangen om terug te keren naar zijn hectische leven in Londen of voor altijd te blijven op deze plek, waar de dood zelf niet lijkt te bestaan. Meer nog dan het vertalen van een roman is het deze verscheurdheid en radicale tegenstelling tussen het actieve leven en het innerlijke dat het weefsel van mijn werk vormt.