“…Lugansky is not simply the most wonderful Russian pianist of modern times; he is one of the most outstanding artists of our epoch…” - Le Monde

De wereldberoemde Russische pianist Nikolai Lugansky combineert elegantie en gratie met een krachtige virtuositeit, een ware incarnatie van de Russische traditie. Hij wordt internationaal erkend als een meester in het laatromantische en Russische repertoire en staat bekend om zijn interpretaties van Rachmaninov, Prokofiev, Chopin en Debussy. Hij ontving talloze onderscheidingen voor zijn opnames en artistieke verdiensten.

Lugansky werkt regelmatig samen met vermaarde dirigenten, onder wie Yuri Temirkanov, Kent Nagano, Mikhail Pletnev, Gianandrea Noseda en Vladimir Jurowski, en soleerde recent met Philharmonisches Staatsorchester Hamburg, BBC Symphony Orchestra in Londen, Nederlands Philharmonisch Orkest, Russisch Nationaal Orkest, Cleveland Orchestra en NHK Symfonieorkest in Tokio.

Daarnaast is hij over heel de wereld te horen in recital, on andere in Parijs, Praag, het Concertgebouw Amsterdam, Wiener Konzerthaus en Wigmore Hall in Londen. Lugansky is geregeld te horen op ‘s werelds grootste festivals, onder anderen in Aspen, Tanglewood Ravinia en Verbier. Tot zijn vaste kamermuziekpartners rekent hij Vadim Repin, Alexander Kniazev, Mischa Maisky en Leonidas Kavakos. Hij is ook regelmatig te gast op het La Roque-d'Anthéron Festival in Frankrijk waar hij inmiddels als 23 jaar op rij zijn opwachting maakt.

De opnames van Lugansky zijn bekroond met vele prijzen. Zijn recital cd van de pianosonates van Rachmaninov werd onderscheiden met een Diapason d’Or, en zijn opnames van de concerto’s van Grieg en Prokofiev met Deutsches Symphonie-Orchester Berlin onder leiding van Kent Nagano was een Gramophone Editor’s Choice. Lugansky neemt exclusief op voor Harmonia Mundi en zijn album met de 24 preludes van Rachmaninov (2018) werd enthousiast onthaald door de pers. Hij wordt omschreven als een artiest met “een vermogen om het oor te betoveren… met een diepgaand gevoel voor de muziek” (The Financial Times). In het kader van de Centenaire Debussy verscheen in 2018 een album met solo pianomuziek van Debussy, and zijn meest recente opname César Franck, Préludes, Fugues & Chorals’ (2020) werd onderscheiden met een Diapason d’Or.

Naast zijn concerterende activiteiten, is Lugansky sinds 1998 ook professor aan het Conservatorium van Moskou. Hij is tevens artistiek directeur van het Tambov Rachmaninov Festival en steunt en speelt hij regelmatig in het Rachmaninov Estate en Ivanovka Museum.

In 2019 ontving Lugansky de Staatsprijs voor Literatuur en Kunst van de Russisch Federatie voor zijn bijdrage aan en ontwikkeling van de Russische en internationale klassieke muziekcultuur de afgelopen 20 jaar. Lugansky werd in 2013 al eerder uitgeroepen tot Volksartiest van de Russische Federatie, de hoogst haalbare onderscheiding voor uitmuntendheid in de kunsten.

concerten met Nikolai Lugansky