Michael Sanderling is chef-dirigent van het Luzerner Sinfonieorchester (LSO), beginnende in seizoen 2021/22. Als gast-dirigent dirigeert Sanderling orkest wereldwijd, onder meer Berliner Philharmoniker, WDR Sinfonieorchester Köln, SWR Symphonieorchester, Tonhalle-Orchester Zürich, Koninklijk Concertgebouworkest, Orchestre de Paris, NHK Symphony Orchestra en Toronto Symphony Orchestra. Daarnaast heeft hij een succesvolle en regelmatige samenwerking opgebouwd met het Gewandhausorchester Leipzig en Konzerthausorchester Berlin.

Naast zijn concerten in Luzern, zal Sanderling in seizoen 2021/22 te gast zijn bij onder meer BBC Scottish Symphony Orchestra, Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi, Orquestra Sinfónica do Porto, Iceland Symphony Orchestra, Frankfurter Museumsorchester, Konzerthausorchester Berlin en Gürzenich-Orchester Köln. In de Verenigde Staten zal hij zijn debuut maken bij het Seattle Symphony Orchestra.

Tussen 2011 en 2019 was Michael Sanderling chef-dirigent van Dresdner Philharmonie. Onder zijn leiding groeide het orkest uit tot een van de meest toonaangevende ensembles in Duitsland, met als hoogtepunt de opnames van de integrale symfonieën van Beethoven en Shostakovich op Sony Classical. Tussen 2006 en 2011 was Sanderling artistiek directeur van de Kammerakademie Potsdam. Michael Sanderling boekte ook succes als operadirigent, bijvoorbeeld met Oorlog en Vrede van Sergej Prokofiev aan de Oper Köln.

Zijn uitgebreide discografie omvat onder meer de kernwerken van Dvořák, Schumann, Prokofiev, Tchaikovsky, en de integrale symfonieën van Beethoven en Shostakovich. Recent kwam een album uit met pianomuziek van Hummel, Weber en Mendelssohn, in samenwerking met Matthias Kirschnereit en hr-Sinfonieorchester Frankfurt (Berlin Classics).

Sanderling begon in 1987 - op 20-jarige leeftijd - als cello aanvoerder van het Gewandhausorchester Leipzig onder leiding van Kurt Masur, en vervulde die functie ook van 1994 tot 2006 bij het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin.

Tenslotte hecht Sanderling veel belang aan het werken met de toekomstige generatie musici. Zo geeft hij les aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Frankfurt am Main, en werkt hij regelmatig samen met het Bundesjugendorchester, Junge Deutsche Philharmonie en Schleswig-Holstein Festival Orchestra. Samen met het Luzerner Sinfonieorchester zal hij de band met de Lucerne School of Music verder uitbreiden en versterken.

concerten met Michael Sanderling