Kazushi Ono's muzikale invloed en visie overspannen en verbinden continenten en culturen.

Hij is muziekdirecteur in zowel Tokyo als Barcelona, en brengt beide continenten samen in zijn projecten.

Daarnaast is gepassioneerd door nieuwe muziek, maar even beslagen in het klassieke opera repertoire.

Kazushi Ono's muzikale invloed en visie overspannen en verbinden continenten en culturen: zo is hij muziekdirecteur van zowel het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra (TMSO) als het Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), en artistiek drecteur van het New National Theatre Tokyo (NNTT). Hij heeft met TMSO uitgebreid getoerd in Europa, waarbij hij in 2015 zes steden in elf dagen bezocht, en bracht OBC in 2019 naar Japan met onder meer een nieuwe productie van Turandot.

Ono is gepassioneerd door nieuwe muziek en heeft vele wereldcreaties verzorgd, zoals Mark-Anthony Turnage's Hibiki. Hij was de initiatiefnemer van NNTT's eerste commissie, opgedragen aan Japanse componisten, met tot nu toe de opera's Asters van Akira Nishimura (2019) en Dai Fujikura's A Dream of Armageddon, die in november 2020 in Tokio in première ging.

Ono maakt internationaal furore door zijn optredens met orkesten als London Symphony Orchestra, BBC Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Orchestre de Paris, Orchestre de la Suisse Romande en Houston Symphony Orchestra, waar zijn uitvoering van Russisch repertoire door de Houston Chronicle werd omschreven als 'een eersteklas concert doordrenkt van stormachtige emoties, fragiele schoonheid en grootsheid op het witte doek'.

Van 2008 tot 2017 was Ono de chef-dirigent van de Opéra National de Lyon, waar hij internationale bekendheid verwierf met baanbrekende uitvoeringen van werken als The Gamblers van Prokofiev, Lulu van Berg en Parsifal van Wagner. Recente hoogtepunten uit de opera zijn Honegger's Jeanne d'Arc au Bûcher, geregisseerd door Romeo Castellucci (Ono's laatste productie in Lyon, die vervolgens in de Munt weer tot leven kwam), de première in 2017 van Arnulf Hermann's Der Mieter in de Opera van Frankfurt en Prokofiev’s The Fiery Angel in Warschau en op het Aix Festival (geregisseerd door Mariusz Treliński). Voor zijn aanstelling in Lyon was Kazushi Muziekdirecteur van de Koninklijke Muntschouwburg (2002-2008).

In 2017 werd hij door de Franse minister van cultuur Françoise Nyssen benoemd tot 'Officier de l'ordre des Arts et des Lettres' en in 2015 ontving hij de prestigieuze Asahi-prijs voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling en vooruitgang van de Japanse samenleving.

www.kazushiono.com

concerten met Kazushi Ono