“Conducting wizard”
- classic fm

Jun Märkl staat al jarenlang bekend als een zeer gerespecteerde uitvoerder van de kern van het Duitse repertoire, zowel binnen de symfonische als opera-traditie, en meer recent wordt hij geprijsd om zijn verfijnde en idiomatische verkenningen van de Franse impressionisten. Zijn lange partnerschappen met de staatsopera’s van Wenen, Berlijn, München en de Semperoper Dresden zijn aangevuld met een rol als muziekdirecteur van het Orchestre National de Lyon (2005-2011) en het MDR Symphony Orchestra Leipzig (tot 2012), en als chef-dirigent van het Basque National Orchestra (2014-17). Zijn drukke agenda als gastdirigent bracht hem bij ’s werelds beroemdste orkesten, waaronder het Cleveland Orchestra, Philadelphia Orchestra, Münchner Philharmoniker, Tonhalle Orchester Zürich en Oslo Philharmonic.

In 2014 verschenen op Naxos twee cd’s met werk van Toshio Hosokawa, opgenomen met Royal Scottish National Orchestra. Een derde uitgave verschijnt binnenkort, evenals twee nieuwe opnames van werken van Saint-Saëns en Richard Strauss. Ook nam hij de complete symfonieën van Schumann op met de NHK Symphony; Mendelssohn en D’Albert met MDR en Ravel, Messiaen en een veelgeprezen Debussy set van negen cd’s met het Orchestre National de Lyon op Naxos. Als erkenning voor zijn werk in Lyon ontving hij van het Franse Ministerie van Cultuur de Chevalier d l’Ordre des Arts et des Lettres.

Märkl werd geboren in Munchen als zoon van een Duitse violist en Japanse solopianiste. Hij studeerde viool, piano en directie aan de Musikhochschule in Hannover, en was pupil van Sergiu Celibidache en Gustav Meier. In 1986 won hij de wedstrijd voor dirigenten van de Deutsche Musikrat, en een jaar later kreeg hij een beurs van Boston Symphony Orchestra om te studeren aan Tanglewood bij Leonard Bernstein en Seiji Ozawa.