Jun Märkl werd geboren in Munchen als zoon van een Duitse violist en Japanse pianiste. Hij studeerde bij Sergiu Celibidache, Gustav Meier, Leonard Bernstein en Seiji Ozawa.

“Conducting wizard”
- classic fm

De in München geboren Jun Märkl bouwde een stevige reputatie op als dirigent van het Duitse symfonische en operarepertoire en de Franse impressionisten. Hij heeft langdurige verbintenissen met de staatsopera’s van Wenen, Berlijn, München en de Semperoper Dresden en gaf jarenlang leiding het Mannheim Nationaltheater (1994-2000), het Orchestre National de Lyon (2005-2011), het MDR Sinfonieorchester Leipzig (2007-2012) en het Orquesta Sinfónica de Euskadi (2014-2017).

Märkl leidde als gastdirigent talrijke orkesten, onder meer het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Münchner Philharmoniker, Hamburg Philharmoniker, Oslo Philharmonic, de orkesten van Cleveland, Boston, Chicago, Philadelphia, Montreal en Melbourne, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Tonhalle Orchester Zürich en Orchestre de Paris.

Zijn discografie omvat meer dan 50 cd’s, waaronder de integrale symfonieën van Schumann met het NHK Symphony Orchestra, Mendelssohn en Wagner met het MDR Sinfonieorchester, Ravel en Messiaen met Lyon en een Debussy cyclus van negen cd’s. In 2012 ontving hij van het Franse Ministerie van Cultuur de titel van Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres als erkenning voor zijn verwezenlijkingen.

Jun Märkl werd geboren in Munchen als zoon van een Duitse violist en Japanse pianiste. Hij studeerde viool, piano en directie aan de Musikhochschule in Hannover, en vervolgens directie bij Sergiu Celibidache in München en Gustav Meier in Michigan. In 1986 won hij de directie-wedstrijd van de Deutsche Musikrat en een jaar later een studiebeurs van het Boston Symphony Orchestra om in Tanglewood te studeren bij Leonard Bernstein en Seiji Ozawa.

concerten met Jun Märkl