Sinds zijn laureaatschap in de Koningin Elisabethwedstrijd 1991 staat Jan Michiels bekend om zijn zeer persoonlijke en veelgelaagde omgang met het pianorepertoire, door oud en nieuw in telkens wijzigende perspectieven te combineren.

Jan Michiels is regelmatig te horen in prestigieuze concertzalen in Europa en Azië. Los van zijn ‘rituele recitals’ heeft hij diverse complete cycli gerealiseerd: de Sonates van Beethoven, alle werken van de Tweede Weense School, alles van Bartók, Debussy en Brahms (van deze laatste ook alle kamermuziek met piano). Hij concerteerde met vele solisten en ensembles – met Inge Spinette vormt hij het pianoduo YinYang. Hij werkte met dirigenten als Angus, Asbury, Baudo, Blunier, Boreycko, Edwards, Eötvös en Herreweghe met orkesten als o.a. Brussels Philharmonic, Nationaal Orkest van België, Antwerp Symphony Orchestra, WDR Sinfonieorchester Köln, Berliner Symphoniker, Orchestre Symphonique de la Monnaie en Orchestre Philharmonique de Monte Carlo. Daarnaast heeft hij ook samengewerkt met choreografen als Anne Teresa De Keersmaeker, Sen Hea Ha en Vincent Dunoyer.

Sinds zijn laureaatschap in de Koningin Elisabethwedstrijd 1991 is Jan Michiels bekend voor zijn zeer persoonlijke en veelgelaagde omgang met het pianorepertoire, door oud en nieuw in telkens wijzigende perspectieven te combineren. Talrijke opnames getuigen hierover – om er enkele te noemen : ‘Lost in Venice with Prometheus’, ‘The War of the Romantics’, ‘Slavic Soul’ (allen uitgegeven door Fuga Libera) bevatten muziek van Bach tot vandaag, gezien vanuit het standpunt van een uitvoerder die zijn programma’s vorm geeft vanuit een voortdurende dialoog met levende muziekgeschiedenis. Jan Michiels werkte inderdaad intens samen met componisten zoals o.a. Kurtág, Holliger, Lachenmann, Goeyvaerts, Groslot, Huber en Defoort. Eén van zijn voornaamste inspiratiebronnen is Luigi Nono, die in het centrum stond van zijn Doctoraat in de Kunsten ‘Teatro dell’Ascolto’ (2011).

Hij studeerde bij Abel Matthys (Brussel) en Hans Leygraf (Berlijn). Als pedagoog gaf hij masterclasses in o.a. Hamburg, Murcia, Szombathely, Londen, Montepulciano, Straatsburg en Lissabon. Momenteel is hij docent piano aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.

concerten met Jan Michiels