"The real highlight is Andreas Spering’s stylish conducting" – Financial Times

Andreas Spering is een van de toonaangevende Duitse specialisten van de historische uitvoeringspraktijk.

Hij wordt regelmatig uitgenodigd door voor operaproducties in Antwerpen, Essen, Gothenburg, Hannover, Kopenhagen, Luxemburg, Nantes, Neurenberg, Rouen, Sevilla en Straatsburg. Hier dirigeerde hij de grote opera's van Mozart, alsook Fidelio van Beethoven en Freischütz van Weber. Hij was te gast op het beroemde Aix-en-Provence Festival waar hij aan Don Giovanni en La finta giardiniera dirigeerde. In Brussel en Antwerpen leidde hij de And You Must Suffer in de regie van Pierre Audi en op het Kulturwald Festival stond hij aan het roer van Wagner's Rheingold.

Het werk van Händel speelde een grote rol in zijn carrière. Zo was Spering muziekdirecteur van de Händelfestspiele Karlsruhe waar hij onder meer een bejubelde productie van Alcina bracht in het kader van het 40-jarig bestaan van het festival, en is hij regelmatig te gast op he Halle Handel Festival. Recente hoogtepunten omvatten zijn terugkeer bij hij Mozarteum Orchester Salzburg met de symfonieën van Beethoven, zijn debuut met het Turku Philharmonic Orchestra met Beethoven's Tripelconcerto en de 2de Symfonie van Bruckner, en een nieuwe productie van Le Nozze di Figaro aan de Opéra National de Lorraine.

Spering werd sterk beïnvloed door zijn studie bij Gerd Zacher en zijn positie als klavecinist bij het ensemble Musica Antiqua Köln en Reinhard Goebel. Zijn grote passie is de periode van de Weense Klassieken, met in het bijzonder Joseph Haydn. Als artistiek directeur van de Brühl Castle Concerts, richtte hij het eerste en enige Haydn Festival in Duitsland op. Daar dirigeerde hij meer dan 60 symfonieën, de grote oratoria en acht opera's van de componist.

Spering nam vele albums op: zijn opname van de vroege cantates van Haydn (Harmonia Mundi) werd bekroond door Le Monde de la Musique. Zijn opname van Il ritorno di Tobia van Haydn (Naxos) leverde hem een Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik op. Recent bracht Sony een Mozart album uit in samenwerking met Sabine Meyer en het Kammerorchester Basel.

Andreas Spering woont samen met zijn gezin en twee honden in Keulen.

concerten met Andreas Spering