1935: Groot Symfonie-Orkest van NIR

Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), onder de naam Groot Symfonie-Orkest. Het orkest had als belangrijkste taak om het ‘ernstige’ repertoire naar het Belgische volk te brengen: Belgische en Vlaamse muziek, onontgonnen partituren uit het verleden, gekend 19de -eeuws werk en nieuwe, hedendaagse muziek. Dankzij de toenmalige directie, in handen van Franz André en Paul Collaer, lag de focus vooral op dat laatste.

Grote namen in Flagey

Het orkest stond stond regelmatig onder leiding van befaamde buitenlandse dirigenten, zoals Leonard Bernstein, Darius Milhaud, Paul Sacher, Albert Wolff en Benjamin Britten. Ook componisten als Stravinsky, Prokofiev, Hindermith, Bartók en later Messiaen kwamen geregeld naar Brussel en de akoestisch tot de wereldtop behorende Studio 4, en beschouwden het Groot Symfonie-Orkest als een van de beste orkesten ter wereld.

CffOR: 21ste eeuws focus

Vandaag de dag blijft Brussels Philharmonic ‘true to its roots’ en brengt het een veelzijdig en divers repertoire. Met nog steeds die duidelijke focus op symfonische muziek van vandaag én morgen: muziekdirecteur Stéphane Denève lanceerde samen met het orkest het nieuwe platform CffOR (Centre for Future Orchestral Repertoir) rond symfonische composities vanaf 2000.

Doorheen alle projecten loopt de muziek van onze tijd als rode draad: “We brengen in bijna elke productie werken uit de 21ste eeuw: we willen die stukken vinden die orkesten graag spelen én het publiek graag hoort, en een brede wereldwijde dialoog opstarten,” zegt Stéphane Denève.

Internationaal

Op internationaal vlak heeft Brussels Philharmonic steeds een eigen plaats gehad, met vanaf de beginjaren uitnodigingen voor de belangrijkste Europese festivals en vaste afspraken in de grote Europese hoofdsteden (Parijs, Londen, Berlijn, Wenen, Salzburg). De internationale vertegenwoordiging door IMG Touring brengt het orkest naar nieuwe podia, zowel binnen als buiten Europa. In 16-17 was dat onder meer een uitgebeide tournee naar Japan, in 18-19 de oostkust van Noord-Amerika met een debuut in Carnegie Hall, New York.

Filmmuziek

Een andere specialisatie waarmee Brussels Philharmonic zich internationaal onderscheidt, is het uitvoeren en opnemen van soundtracks voor films, series en games. Als omroeporkest is er een historische en oprechte band met filmmuziek, die het orkest sinds de verzelfstandiging in 1998 bewust verder verdiepte.

De jarenlange samenwerking met Film Fest Gent bracht het orkest in de studio en op het podium met grote namen als Howard Shore, Hans Zimmer, Angelo Badalamenti, Craig Armstrong, Alan Silvestri en vele anderen. Internationale faam volgde onder meer met de Golden Globe voor ‘The Aviator’ (muziek van Howard Shore) en de Oscar voor ‘The Artist’ (muziek van Ludovic Bource).

Next generation

Brussels Philharmonic lanceerde in 2017 BOENK! Brussels Young Philharmonic, een nieuw symfonisch jeugdorkest in Brussel van en voor jongeren tussen 15 en 25 jaar oud. Met frisse programma’s en uitdagende speelmogelijkheden is BOENK! een hub voor samenspel en spelplezier. Jonge muziekliefhebbers krijgen bovendien de kans om orkestervaring op te bouwen onder de professionele begeleiding van Brussels Philharmonic.

Voor de toekomstige professionele musici is er het gloednieuwe Youth Orchestra Flanders. Dat wil beloftevolle musici helpen hun talent te ontwikkelen in een professionele omgeving, door orkestervaring te bieden onder de vleugels van Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en Symfonisch Orkest van Opera Ballet Vlaanderen.

Brussels Philharmonic is, samen met het Vlaams Radiokoor, een instelling van de Vlaamse Gemeenschap.